In de jaren ’30 vonden de automatieken hun weg naar Nederland. Eerst gebruikt voor het verkopen van koude maaltijden, pas veel later voor broodjes en snacks. Na de tweede Wereldoorlog ging het hard met de populariteit van gefrituurd lekkers. Over de jaren zijn snacks onverminderd populair. Dit schijnt ook te maken hebben met de Hollandse zuinigheidยน. Goedkoop, snel en vult de trek. Het idee voor de kroket hebben wij zelf overgenomen vanuit Frankrijk en verHollandstยฒ. In de jaren 50-60 waren er Indische migranten die dachten hee iets paneren en frituren kunnen wij ook en zo begon het ontstaan van snacks gemaakt van nasi en bami. Nasiballen, nasischijf, bamiblok, bamihap, you name it. Nu soms nog de enige snack in de snackbar die vegan is. De bamischijf. Maar ook wel een heel lekkere. Nog lekkerder als je het zelf maakt. Daarom vind je hieronder het recept om zelf een vegan bamischijf te maken.

Ingredienten bamischijf

Categorie: snacks
Hoeveelheid: 10-12 stuks
Bereiding: voorbereiding: 20 min, rusttijd: nachtje, bereidingstijd: 30 min.

Bamischijf

Wat heb je nodig?

Materiaal:

  • frituur of pan met dikke bodem en plantaardige olie
  • pan om bami in te breiden en pan voor de roux
  • garde
  • ovenschaal
  • folie

Ingrediรซnten:

Voor de bami
  • 300 gram mie nestjes gekookt – ongeveer 4 nestjes ongekookt
  • 3 teentjes knoflook (meer is altijd lekker ๐Ÿ˜‰ )
  • 1 ui
  • 1/2 prei
  • 150 gram witte kool/ spitskool
  • 150 gram tuinerwten
  • 1/2 tl komijn gemalen
  • 1/2 tl koriander gemalen
  • 1 tl paprika poeder
  • 1/2 tl gerookte paprika poeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl chilipoeder (optioneel)
Voor de vulling
  • 50 gram plantaardige margarine
  • 60 gram bloem voor het maken van roux (bijv. patentbloem)
  • 300 ml groentebouillon (dit kan iets meer zijn, is naar eigen inzicht)
  • ketjap (naar smaak)
  • sambal oelek of sambal manis (naar smaak)
Voor de coating
  • 100 gram bloem
  • 50 gram maizena/kikkererwten meel
  • 100 gram paneermeel
  • 1 el paprikapoeder

Hoe maak je het?

De bami
  • Begin met het aan de kook brengen van water in de pan. Het is handig als je de mie van te voren in stukjes breekt. Nu maak je hiermee natuurlijk meteen een ongelofelijke bende in je keuken met mie dat overal heen vliegt, houd je hier niet zo van. Dan is het natuurlijk ook mogelijk het te snijden nadat de bami klaar is. Kook de mie net niet helemaal gaar – een beetje al dente nog. Hierna ga je de mie namelijk nog bakken en frituren.
  • Terwijl de mie in de ene pan kookt, snijd je de prei, kool en ui in stukjes voor de vulling van de bamischijf. Niet te groot is op zich handig, je wilt niet opeens een hele hap prei in je mond.
  • Zet een andere pan op het gas en fruit de knoflook en ui kort aan. Voeg vervolgens alle andere groentes toe aan de pan. Als volgende stap voeg je de kruiden, zout en ketjap aan de groenten toe en bak dit kort door. In de tussentijd is de mie vast klaar dus deze giet je af en voeg je vervolgens aan de pan met de groenten toe. Hussel dit goed en maak er een lekkere bami van. Proef of het lekker is en voeg eventueel meer kruiden of zout toe.
De roux
  • Nu ga je in een andere pan de roux bereiden. Deze ga je straks mixen met de bami voor de vulling van de bamischijf. Zorg dat je de groentebouillon hebt klaar staan. Smelt de boter zachtjes en laat deze niet bruin worden. Voeg beetje bij beetje de bloem toe terwijl je blijft roeren met een garde.
  • Wanneer de bloem en de boter goed gemengd zijn laat je de bloem licht gaar worden door iets bruin te kleuren. Vervolgens voeg je beetje bij beetje de groentebouillon toe terwijl je blijft roeren. Wanneer je een mooie roux hebt bereid kan je het gas uitdraaien en kan je naar smaak ketjap en sambal toevoegen. Wees hier niet te zuinig mee, je wilt natuurlijk wel dat je bamischijf lekker juicy is van binnen en goed op smaak.
  • Als je de bami nog niet in hapklare bites heb gesneden is dit het moment! Voeg vervolgens de bami toe aan de roux en meng dit goed door. Pak een ovenschaal en bekleed deze met folie. Doe het bami mengsel in deze schaal, druk het aan en denk het af en zet een nachtje in de koelkast zodat het goed kan opstijven.
De bamischijf
  • De volgende dag – haal je lekkere bami mengsel uit de koelkast en snijd het aan ongeveer 10-12 even grote stukken. Vervolgens vorm je een balletje van de bami stukjes en druk je het een beetje plat zodat je een mooie bami schijf/puck vorm hebt.
  • Bereid drie schaaltjes voor. De hoeveelheden hiervan zijn een beetje naar eigen inzicht, misschien heb je meer of minder nodig. Een schaaltje zet je klaar met bloem en in eentje maak je een papje van maizena of kikkererwten meel met water (maizena is neutraler van smaak, maar kikkererwten meel werkt ook zeer goed). Dit moet niet te dik zijn maar ook niet te dun, het moet er voor zorgen dat de paneermeel vast plakt aan de schijven. Wanneer je al eventjes bezig bent met paneren merk je dat dit papje steeds dikker wordt, voeg dan weer een beetje water toe en meng het goed door. Als laatste bereid je een schaaltje met paneermeel gemengd met paprikapoeder voor.
  • Haal vervolgens eerst de bamischijf door het bloem, dan door het papje en dan door het paneermeel. Het ligt een beetje aan het paneermeel, maar als de bami nog niet volledig is gecoat haal het dan nogmaals door het papje en het paneermeel.
  • Nu zijn ze klaar om te frituren! Frituur ze ongeveer 5 minuten op 180 graden. En genieeeeeten maar.

Tip!

Extra fout lekker op een wit bolletje met mayo! En helemaal zin gekregen om nu ook je eigen mayo te maken? Kijk dan hier!

Bamischijf en friet

Bronnen:
ยน Marc Jacobs & Peter Scholliers (2002) Buitenshuis eten in de Lage Landen sinds 1800
ยฒ Jacques Meerman (2015) Kleine Geschiedenis van de Nederlandse Keuken