Ik heb echt een soort obsessie met brood. Het is echt het enige waar ik soms echt méga cravings naar heb. Helaas heb ik soms wel dat ik echt een beetje een “after-lunch-dipje” krijg wanneer ik brood heb gegeten. Nu is dit vooral wanneer ik brood met heel veel toevoegingen eet. Ik haal dus echt het liefst mijn brood bij de bakker of ik vind de afbakbroodjes van Bio+ uit de supermarkt ook echt lekker. Zelf bakken kan natuurlijk ook!

To the point – ik had laatst een keer rendang gemaakt van Jackfruit en vervolgens nog wat rendang over. Eerlijk gezegd was het op brood nóg lekkerder dan met rijst en groenten erbij. Dus bij deze het recept!

(Tip: Merk je trouwens ook dat je soms echt moe word na een bepaald iets te eten, ga dit eens bijhouden. Je zult na een tijdje echt duidelijk kunnen afleiden waardoor het komt. Bij mij is dat dus brood met veel toevoegingen en gerechten die heel vet zijn – maarja wie heeft dat nou niet ;))

Categorie: ultieme vegan broodjes
Hoeveelheid: voor 4 broodjes
Bereiding: voorbereiden: 10 minuten, tijd in de pan: 45 min, prep tijd: 5 min.

Wat heb je nodig voor het broodje rendang van jackfruit?

Materiaal

  • pan met dikke bodem (en deksel)
  • food processor (als je de boemboe zelf maakt)

Ingrediënten

  • blikje jackfruit (niet op siroop)
  • je favoriete brood
  • ingemaakte komkommer en ui (optioneel – wel erg lekker)
    atjar kan ook!
  • Je hebt kant en klare boemboes voor het maken van rendang. Deze kun je natuurlijk gebruiken voor een simpelere variant. Wil je zelf de rendang maken, dan heb je ook de volgende ingrediënten nodig:
  • 4 gedroogde chili’s (10 min laten weken in heet water)
  • 4 tenen knoflook (geperst)
  • 3 cm gember (in stukjes gesneden)
  • 1 citroengras stengel (fijn gesneden)

    Kruiden voor in de pan:
  • 1 steranijs
  • 2 kardamompeulen
  • 2 kruidnagels
  • stukje kaneel
  • 6 limoenblaadjes
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl galangal
  • el tamarinde
  • 1 tl zout
  • el kokosbloesemsuiker
  • 100 ml water
  • 1/2 – 1 blikje kokosmelk (die van fairtrade is echt het lekkerst)

Hoe maak je het?

De vegan rendang

  • Maak het blikje jackfruit open en kieper het in een vergiet en laat uit lekken.
  • In de tussentijd kun je de boemboe maken door de chili’s, knoflook, gember en citroengras in de food processor fijn te malen. Als je zin hebt, kun je dit eventueel ook met een vijzel doen.
  • Trek de jackfruit uit elkaar – maak er kleinere stukjes van.
  • Zet een pan met dikke bodem op het vuur en doe er een laagje olie in. Fruit de boemboe (de zelfgemaakt of die uit t pakje aan).
  • Vervolgens voeg je alle andere kruiden en specerijen toe en de eetlepel kokosbloesemsuiker. Bak dit een minuutje goed mee.
  • Voeg de jackfruit toe en roer dit goed door elkaar.
  • Nu kun je de 100 ml water toevoegen. Zet het gas lager en laat het langzaam pruttelen.
  • Wanneer het water bijna volledig is opgenomen/verdampt, begin je met een half blikje kokosmelk toe te voegen. Meng dit goed en laat het goed door pruttelen. Als je denkt dat je meer kokosmelk nodig hebt (bijvv. het is al heel droog, of heel snel opgenomen) dan voeg je meer toe.
  • Laat het lekker een half uurtje minimaal op heel zacht vuur door pruttelen tot alle kokosmelk is opgenomen.
  • Proef of het lekker is en voeg eventueel nog extra suiker/zout toe.

Het broodje rendang maken

  • Snijd je favoriete broodje open, pak een lekker dikke boterham of bereid je flatbread voor.
  • Beleg je broodje met de rendang
  • Maak het af met toppings naar keuze:
    ingelegde groenten, fijngesneden ui, koriander, geroosterde kokos, seroendeng, chili’s, atjar – whatever you like

    Eventueel kun je nog lekker sriracha of sambal toevoegen. En tada – een heerlijk broodje vegan rendang.

Heb je dit broodje gemaakt? Weet je hoe ie nog lekkerder kan? Laat het weten in de comments!

broodje vegan rendang van jackfruit