Al in de oudheid werd in Italië focaccia gebakken en wordt gezien als de voorloper van pizza. De hoofd ingrediënten zijn ook in allebei hetzelfde, namelijk: bloem, gist, olijfolie, water en zout. Het grote verschil is alleen de hoeveelheid gist en tijd van het rijzen. Deze zijn in het recept voor focaccia allebei meer om zo een heerlijk luchtig brood te maken.

Met focaccia kan je eindeloos variëren in toppings en het naar eigen voorkeur samenstellen. Olijven, rode ui, (semi-zongedroogde) tomaten, kruiden zoals salie, rozemarijn, tijm. Alles waar je zelf van houdt. Maar ook zoete focaccia is een aanrader. Denk aan vijgen gecombineerd met de crunchiness van verschillende noten en het kruidige van rozemarijn en kaneel.

Wanneer je (nog) niet zo in het brood bakken bent, is focaccia een goed brood om mee te beginnen. Het vergt wel een aantal stappen en zoals het meeste brood eigenlijk, wel enig geduld. Maar het is niet mega lastig om te maken en ook wel héél smaakvol.

Wil je de focaccia eventueel glutenvrij maken, dan kun je tarwebloem in dit focaccia recept vervangen door spelt bloem. Wij hebben patentbloem gebruikt, dit is iets fijner gemalen meel en bevat meer gluten. Hierdoor wordt de focaccia wat hoger en luchtiger. Patentbloem is over het algemeen duurder in de supermarkt dan de standaard tarwebloem. Nu zegt de prijs it niet zoveel, het ligt erg aan het merk en de kwaliteit van het meel. Het tarwebloem van sommige merken zal misschien juist wel een beter resultaat geven dan patentbloem. Maar dit is iets waar je zelf mee moet experimenteren :).

Dus zin gekregen in zo’n lekker brood, hieronder vind je het recept voor focaccia!

Categorie: baking, bread
Hoeveelheid: 1 brood
Bereiding: 3 uur; voorbereiding: 20 min, rusttijd: 30, 90 en 30 minuten, bereidingstijd: 20 min.

Focaccia

Wat heb je nodig?

Materiaal
  • Oven
  • Mengkom
  • een warme plek
  • bakblik (rechthoekig)
Ingrediënten
  • 500 gram tarwebloem/patentbloem (speltbloem voor glutenvrij)
  • 1 zakje gedroogde gist à 7 gram
  • olijfolie
  • 1 tl zout
  • 300 ml water warm
  • toppings naar keuze (olijven, tomaat, ui, grof zeezout, enz) denk er wel even over na wat er niet verbrand in de oven, bijv. basilicum is te fragiel en wordt snel zwart en bitter.

Hoe maak je het?

  • Zorg dat het werkoppervlak waar je je de focaccia op gaat rollen goed hygiënisch schoon is.
  • Maak een bergje van het bloem en strooi de gist er over heen samen met een scheut olijfolie
  • Voeg beetje bij beetje voorzichtig het warme water water toe en roer dit met een vork door. Nu zie je dat het bloem voorzichtig mengt met het water en gist.
  • Wanneer je al het water door het deeg heb gemengd voeg je het zout toe en gebruik je je handen om zeer goed door elkaar te mengen. Lekker work-outje, hier doe je wel even een minuut of tien over. Zodra je een mooie bal deeg hebt leg je het in een ingevette kom met een vochtige theedoek er over op een warme plek om minimaal een half uurtje te rijzen.
  • Na een half uur kijk je even naar hoe mooi je deeg al is gerezen. Nu vet je je bakblik in met olijfolie en vouw je de focaccia drie keer. Dit zorgt er voor dat je een lekkere luchtige focaccia krijgt. Dit laat je weer 90 minuten rijzen in het bakblik met een vochtige theedoek er over op een warme plek.
  • Na deze 90 minuten strek je het deeg uit en plaats je het in je bakblik. Maak met je vingers kleine holletjes in het deeg en voeg jouw toppings toe en laat het voor de laatste keer een halfuurtje rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Besprenkel je focaccia met een beetje olijfolie en grof zeezout en plaats het in het midden van de oven. Houd het goed in de gaten, je wilt niet dat je brood heel erg donker wordt. De lekkerste focaccia heeft een crunch maar is ook nog lekker zacht blijven. Dit zal ongeveer 20 minuutjes duren. Wanneer je de focaccia warm uit de oven haalt besprenkel je het nog voor de laatste x met een beetje olijfolie en tadaaa! Nu genieten!

Tip!

Lekker met aioli!