ehh vegan?
Huh is dat niet vegan? Stiekeme niet vegan producten.

Huh is dat niet vegan? Stiekeme niet vegan producten.

Het klinkt heel makkelijk – gewoon het label checken of er misschien iets van ei, schaaldieren, bijenwas, gelatine of melk in zit en dan weet je of een product vegan (wil je weten wat vegan is – klik dan hier) is of niet. Nu is het helaas niet altijd zo easy. De Europese Unie heeft wetten gecreëerd tot in hoeverre bepaalde ingrediënten op het label moeten staan. Dit is redelijk beperkt en tot op zekere hoogte hoeft dus niet alles op het label te staan.

Een lijstje van producten die toch stiekem opeens niet helemaal vegan zijn:

  • Wijn; om wijn te klaren (het helder maken) voegt men al jaren lang dierlijke producten toe die van hulp zijn in dit process. Gelatine, eiwitten, caseïne (afkomstig uit melk) of het altijd lekker klinkende visslijm. Tegenwoordig zie je nu wijn met een vegan logo. Wil je zeker zijn – kies voor natuurwijn. Natuurwijn wordt zonder chemische toevoegingen gemaakt en hoort daarom altijd veganistisch te zijn.
  • Bier; net als wijn wordt bier geklaard met dierlijke producten. Dit gebeurd wel in mindere mate dan wijn. Er is over het algemeen meer bier dat vegan is dan wijn.  Ook dit hoeft niet vermeld te worden op het etiket. Guinness is een brouwerij die tot 2016 altijd het bier klaarde met dierlijke producten, door veel vraag hebben ze hun recept veranderd en is sindsdien het bier ook vegan-friendly.
  • Sterke drank; same story als bij wijn en bier.
  • Suiker; om suiker wit te maken wordt vaak gebruik gemaakt van verkoolde runderbeenderen (klinkt heerlijk)
  • Brood of koeken; ook in Nederland voegt de bakker vaak nog wei-poeder toe tijdens het bakken van producten. Weipoeder is afkomstig uit het bijproduct van het maken van kaas, wei en daarom dus geen veganistisch ingredient.
  • E-nummers. Van e-nummers hoeft volgens de Europese Unie niet op de verpakking te staan of deze van dieren afkomstig zijn of niet. De Nederlandse bond voor Veganisme heeft een duidelijk schema op hun website. Wat wel grappig is, melkzuur, ook al klinkt het niet zo, is gewoon vegan.

Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog veel meer producten om te eten of drinken niet vegan. If so – let us know :). Kunnen wij dit rijtje uitbreiden.


Ook een leuke website – Huh is this vegan? Hier vind je juist allemaal artikelen waarvan je zou denken dat het niet vegan is maar toch zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *