Lahmacun kennen we in Nederland beter als de Turkse pizza. Heerlijk na een avondje uit te zijn geweest. Lahmacun betekent in het Arabisch eigenlijk “deeg met vlees”. Helaas hebben ze ook bij de meeste plekken in ons land waar ze dit verkopen geen vega variant. (Weet jij waar wel, please laat het ons weten!). But we like a challenge – dusss hier een recept om lekker thuis zelf vegan Turkse Pizza te maken.

Niet heel lastig, maar wel echt heel erg lekker.

Categorie: Snacks, Guilty Pleasure, Midden-Oosters
Hoeveelheid: 8 stuks
Bereiding: voorbereiden 15 minuten, rusttijd: 90 minuten, bereiden, 30 minuten.

Vegan Turkse Pizza/ Lahmacun

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • mengkom
  • vochtige theedoek
  • koekenpan
  • deksel
  • deegroller

Ingrediënten

Voor het deeg
  • 500 gram tarwebloem
  • een zakje gist à 7 gram
  • snuf zout
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl vegan yoghurt zonder suiker
  • 250 ml warm water
Voor de topping
  • een hele paprika
  • 1 rode ui
  • 1 grote tomaat of 2 kleinere
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder (optioneel)
  • snufje zout
  • 10 gram peterselie (een eetlepel gedroogde kan ook voor iets minder intense smaak)
  • 1 el olijfolie
  • 200 gram gehakt/rulstukjes (bijv. van de Vegetarische Slager/Vivera/Appie)
De vulling van de pizza

Dit kan je eigenlijk helemaal zelf naar smaak invullen, waar jij van houdt. Wil je alleen ijsbergsla in je vegan Turkse Pizza, dan kan dat natuurlijk ook. De volgende ingrediënten zijn wel aanraders:

  • rode kool
  • ijsbergsla
  • ui
  • tomaat
  • komkommer
De knoflooksaus
  • 4 el ongezoete yoghurt
  • 2 el vegan mayo
  • 1 tl gehakte knoflook
  • 1 tl peterselie
  • 1/2 citroen
  • snufje zout
    en niet voor in de knoflooksaus maar ook lekker in je Turkse pizza:
  • sambal/sriracha/pittige saus 

Hoe maak je het?

Bereiden van het deeg
  • Pak de mengkom en voeg hier het bloem, de gist, het zout, olijfolie, een theelepel yoghurt en beetje bij beetje het warme water toe terwijl je het door roert. Als je zo gelukkig bent dat je een keukenmachine hebt kan je deze het werk later doen. Anders lekker met je handen aan het werk tot je een goede deegbal hebt. Kneed dit ongeveer tien minuten door tot een mooi deeg.
  • Vet een mengkom in met olijfolie en plaats hier de deegbal in, dek af met een vochtige theedoek en zet het op een warme plek zodat het deeg voor 90 minuten kan rijzen.
De topping van de pizza
  • Houd het gehakt nog even apart en snijd alle ingrediënten tot kleine stukjes. Je kunt ook gebruik maken van een food processor/hakmolen. Vervolgens voeg je ook alle kruiden en olijfolie toe en proef goed wat je er van vindt. Voeg naar smaak eventueel extra ingrediënten toe.
  • Pak een bakje en mix hierin het gehakt met dit topping-mengsel.
  • Snijd ondertussen ook alle ingrediënten die je in je Turkse pizza wilt. Dit is helemaal naar eigen smaak.
Knoflooksaus

Maak de knoflooksaus door alle ingrediënten te mengen (als je geen verse knoflook hebt kun je ook knoflookpoeder gebruiken voor een iets minder intense smaak)

Het bereiden van de vegan Turkse Pizza
  • Haal na 90 minuten het prachtige deeg uit de mengkom en vouw het een aantal keer dubbel zodat het lucht er uit gaat. Hierna verdeel je het in ongeveer 8 deegbolletjes. Dek de deegbolletjes af met theedoek anders drogen ze uit. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Pak het eerste deegbolletje en vorm dit tot een kleine ronde dikke “pancake”. Vervolgens rol je het met de deegroller uit tot een heel dunne pizzabodem. Hoe dunner hoe lekkerder, pas wel op dat het deeg niet scheurt.
  • Zet de koekenpan op het vuur en plaats hier het deeg in en doe er 1.5-2 eetlepel van je Turkse pizza topping op en spreid dit goed uit. Doe de deksel er op zodat de pizza gaar kan worden. Beweeg de pan af en toe zodat de pizza niet blijft plakken aan de bodem en let er ook op dat het vuur niet te hoog staat zodat de pizza zwart wordt. Na een minuut of 3-4 is de pizza wel gaar. Plaats deze op een bord en dek dit af met een theedoek. De pizza is nu nog crunchy. De theedoek zorgt er voor dat het nog een beetje “nastoomt” en de pizza zachter wordt zodat je ‘m straks kunt rollen. Je kunt de pizza’s eventueel ook in de oven bereiden alleen dan worden ze wel minder zacht.
  • Herhaal deze stappen dit tot al het deeg op is. Leg ze steeds omgekeerd op elkaar onder de theedoek (vulling op vulling, onderkant op onderkant).
Het vullen van de Turkse Pizza

Wil je niet dat al je kleding helemaal onder de knoflooksaus zit wanneer je dit gaat eten, pak dan een stukje aluminiumfolie en leg hier een Lahmacun op. Vul dit naar keuze met jouw favo toppings en knoflooksaus. Naar keuze kun je ook nog een pittige saus toevoegen. Oprollen, goed dichtmaken aan de onderkant en tadaaaa. Enjoy!

Ik ben heel erg benieuwd wat je van dit recept vond! Laat het weten in de comments!