De eerste keer dat ik ooit pecan taart at was bij Dara in Amersfoort. Zal het nooit vergeten. Ik stalkte dagenlang een van de koks voor het recept en heb het mezelf nog steeds niet vergeven dat ik dat recept kwijt ben geraakt.

Over de jaren heb ik dus (not suprisingly) veel geëxperimenteerd met het maken van pecan taartjes en dan nu ook nog eens in een vegan variant. Dit recept is heel makkelijk, niet te zoet en yum!

Categorie: desserts, sweets
Hoeveelheid: voor 9 taartjes
Bereiding: voorbereiden: 20 minuten, oventijd: 20-30 minuten

Wat heb je nodig voor de pecan taartjes?

Materiaal

  • Een bakvorm voor kleine pecan taartjes. Ik gebruikte een muffin vorm
  • bakpapier of bakpapieren vormpjes die je in de muffin vorm doet
  • pan
  • een hakmolen of blender om de pecannoten fijn te maken
  • beslagkom

Ingrediënten

voor het deeg (short crust pastry)
  • 250 gram tarwebloem
  • 100 gram plantaardige boter
  • mespuntje zout
  • (+/-) 5 eetlepels koud water
voor de vulling van de taartjes
  • 2 el vegan boter
  • 2 el bloem
  • scheutje liker (bijv cointreau/rum/whiskey – natuurlijk optioneel)
  • geraspte schil van een sinaasappel
  • minibeetje zout
  • mespuntje vanille
  • 1/2 tl kaneel
  • 100 ml water
  • 150 ml stroop
  • 250 gram pecannoten in stukjes gehakt

Hoe maak je het?

Het deeg

  • We beginnen natuurlijk met het deeg. Doe de bloem en het mespuntje zou in een beslagkom en voeg beetje bij beetje de koude boter toe en kneed dit goed door met je handen. Het deeg plakt nog niet helemaal aan elkaar vast, het is echt nog heel kruimig. Om er wel een deegbal van te maken, voeg je beetje bij beetje het water toe en rol het tot een bal. Vervolgens denk je het deeg af en laat het minimaal een half uur in de koelkast koud worden.

In de tussentijd

  • Pak de muffinvormpjes en bestrijk deze met een beetje boter en vervolgens wat bloem zodat straks je deeg niet vast zit aan de vorm.
  • Hak de pecannootjes voor de pecan taart in stukjes en leg dit apart (houd een aantal mooie apart om straks als topping op de taartjes te serveren).
  • Zet een pannetje op het vuur en smelt hierin de boter en vervolgens voeg je de bloem toe. Zorg dat dit een beetje bruin wordt. Dit duurt wel een paar minuten. De reden dat je dit doet is omdat hierdoor je straks een compacte vulling krijgt en niet dat je vulling helemaal uit de taartjes loopt.
  • De volgende stap is om beetje bij beetje het water toe te voegen terwijl je goed blijft roeren. Wacht tot het goed heet wordt en er bubbels te zien zijn.
  • Hierna kun je beetje bij beetje alle andere ingrediënten (behalve de pecannoten!) toevoegen terwijl je goed blijft roeren. Laat dit ook een paar minuten nog door koken. Nu is het tijd om het gas uit te draaien.
    (!) PAS OP – dit is echt héél heet.
  • De laatste stap is om de pecannoten voor de pecan taartenvulling door je heerlijk-ruikende “brouwsel” te roeren.

    Het deeg uit rollen:
  • Rol het deeg uit tot het ongeveer zo dun als een euromunt is. Vervolgens plaats je het deeg in de ingevette muffinvormpjes en druk dit goed aan.
  • Nu kun je de vormpjes vullen met het lekkere pecannoten mengsel en plaats een mooie pecannoot als kers op de taart op de mini taartjes!
  • Open de oven en plaats de pecannoten taartjes in de oven.
  • Houd ze goed in de gaten! Als het goed is zijn ze na ongeveer 20 minuutjes wel gaar. Je ziet dit aan de kleur van het deeg. Dat is dan mooi goud.

Tip!

Kei lekker met een grote bol vanille ijs! Of heel veel stroop!

pecan taart
pecan taart

Heb je het recept gemaakt? Laat in de comments weten wat je er van vond!