Ooit van Tepache gehoord? Een lekker verfrissend gefermenteerd drankje uit Mexico gemaakt van de schil van ananas. Een perfect recept om met etensresten (nou ja normaal doe je helemaal niks met de schil van een ananas) wat lekkers te maken. Het duurt wel even voordat de tepache klaar is. Je moet minimaal 36 uur wachten tot het gefermenteerd is en klaar om te drinken. Maaaaar, geduld loont!

Materiaal

  • Een gesteriliseerde weckpot (hoe je dat doet lees je hier)

Ingrediรซnten voor het tepache recept

  • De schil van een ananas (heel goed gewassen!)
  • 2 kaneel stokjes
  • paar kruidnagels
  • 1/2 cup/ 100 gram biologische suiker, eigenlijk hoort het met Mexicaanse piloncillo. Ik gebruikte kokosbloesem suiker.
  • 1,5 liter water

De tepache maken

  • Begin met het wassen van de ananas. Vervolgens snijd je de schil van de ananas af. Het “eetbare” gedeelte van de ananas gebruik je niet voor dit recept. Hier kun je dus lekker van genieten.
  • Pak de gesteriliseerde weckpot en voeg hier de suiker en 1,5 liter water aan toe. Roer dit goed zodat de suiker zo veel mogelijk vast oplost.
  • Vervolgens kun je de kaneel en kruidnagels toevoegen als ook de ananas.
  • Roer het nogmaals goed door. Kijk of de ananas goed onder water staat anders voeg je nog extra water toe.
  • Pak een kaasdoek of heel dunne theedoek en plaats deze op de top. Maak deze bijvoorbeeld vast met een elastiekje. Je kunt ook kiezen om de deksel er op te doen maar het drankje moet kunnen ademen om te fermenteren, doe de deksel dan niet helemaal dicht – wel meer kans op fruitvliegjes (ik praat uit ervaring ๐Ÿ˜‰ )

En nu wachten

  • Nu laat je het een dagje op een droge plek staan (niet in de koelkast)
  • Na 24 uur haal je met een spatel het witte schuim van de drank af. Het is nu echt aan het fermenteren.
  • Laat het nog 12-24 uur fermenteren (het kan ook langer, maar als je het veel te lang laat staan krijg je azijn). Proef dus even
  • En tada!
  • Serveer in een glas met veel ijs. Het kan zijn dat je nog een beetje water of suiker naar smaak wil toevoegen.

Laat in de comments weten wat je van het tepache recept vond. Ik ben benieuwd!