Gek ben ik op brood! Ik eet het graag en vaak. Sinds kort ben ik ook fan van het bakken van brood, het liefst de wat gekkere broden. Ook houd ik mega van hartige broden, dus ik dacht hey, laat ik daar eens mee experimenteren. Vandaar dit recept om uienbrood met kerrie en tijm te maken!

Stiekem ben ik best trots op dit brood omdat het brood in 1x lukte en mijn tester (die erg kritisch is) ook meteen enthousiast was.

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van een standaard wit brood deeg recept dat ik vaker gebruik, alleen heb ik dit door middel van verschillende kruiden een beetje opgepimpt. De eetlepel kerriepoeder die in het recept staat lijkt veel, maar dit is echt nodig om een lekkere smaak aan het brood te geven.

Zelf heb ik ook nog een eetlepel chiazaad en zonnebloempitten toegevoegd aan het deeg beslag omdat pitten en zaden nou eenmaal altijd lekker zijn in een brood!

Ui is soms een beetje “nat”. Daarom heb ik voor dit recept de ui eerst een tijdje in de oven laten drogen zodat hij al wat meer crispy werd en het brooddeeg niet te nat maakt.

Dit uienbrood smaakt heerlijk met kruidenkaas of kruidenboter. Zelf at ik dit brood bij een kopje uiensoep en met een salade erbij. Dit kan ik ook aanraden!

Dus heb je zin gekregen om eens lekker creatief te zijn? Probeer dan eens dit uienbrood te maken met kerrie en tijm.

Recept voor uienbrood met kerrie en tijm

Uienbrood met kerrie en tijm

Recept om Uienbrood te maken. Heerlijk kruidig met kerrie en tijm!
Voorbereidingstijd25 min
Bereidingstijd35 min
Rusttijd (1x een uur en 1x 45 min)1 uur
Totale tijd2 uur 45 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: brood, lunch, ontbijt

Equipment

  • Oven
  • beslag kom
  • theedoek
  • broodvorm (rond of langwerpig)

Ingrediënten

  • 1 ui in blokjes gedroogd in oven
  • 500 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 300 ml water lauwwarm
  • 1 el olijfolie
  • 1 el zout
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 tl tijm gedroogd of vers
  • 1 tl chiazaad (optioneel)
  • 1 el zonnebloem pitten (optioneel)

Instructies

  • In dit recept beginnen we met het voorverwarmen van de oven op 180 graden
  • Hak de ui in stukjes en plaats dit in de voorverwarmde oven voor 15 minuten zodat de ui wat droger wordt. Hierna kan de oven weer uit want het deeg mag rijzen
  • In de tussentijd, mix in een beslagkom de bloem, zout, kerrie en tijm (wanneer je de chiazaad en zonnebloempitten ook in je brood wilt, voeg deze dan ook toe)
  • In een andere kom, mix de water en gist
  • Wanneer de ui klaar is, voeg je deze samen met de olijfolie toe aan de kom met de droge ingrediënten
  • Vervolgens voeg je beetje bij beetje het lauwwarme water toe aan de bloem en de andere droge ingrediënten en meng goed door elkaar. Kneed dit in 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Maak een mooie bol van het deeg en smeer heel licht in met wat olijfolie.
  • Dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek (+/- 20 graden) rijzen voor een uur
  • Na een uur pak je de vorm waarin je de brood gaat bakken, vet de zijkanten licht in met olijfolie. Als je hebt, verdeel een eetlepel maismeel over de bodem van de vorm voor een crunchy bodem. Heb je dit niet, dan is insmeren met olijfolie ook prima
  • Dek dit weer af met een vochtige theedoek en laat voor nog 45 minuten rijzen
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Open de oven en schuif het brood in de oven voor minimaal 35 minuten.
  • Check na 35 minuten of het brood gaar is, anders mag je brood nog even in de oven.
  • En geniet!

Heb je dit recept gemaakt? Laat weten in de comments waar jij dit brood bij hebt gegeten en wat je er van vond. Heb je een vraag over het recept? Stuur dan gewoon gemakkelijk een berichtje en zal ik zo snel mogelijk je vraag beantwoorden!

Uienbrood met kerrie