Het klinkt misschien een beetje gek, maar wat dacht je van een hartig ontbijt gemaakt met griesmeel? Upma is een gerecht wat van origine uit Zuid Oost India komt en gemaakt wordt van rava/semolina, of zoals in Nederland beter bekend, griesmeel.

De eerste keer dat ik dit recept at was ik om eerlijk te zijn, niet echt een fan. Zeg gerust maar dat ik het echt he-le-maal niks vond. Dit kwam vooral door de geur en smaak van curry leaves. Deze bladeren kunnen redelijk heftig zijn als je ze nog niet kent. Er wordt gezegd een beetje nootachtig van geur maar hier ben ik het niet helemaal mee eens. Ik vind het meer een soort anijs smaak hebben. Over tijd ben ik de geur gaan waarderen, maar skip dit ingrediënt vooral wanneer je weet dat dit niks voor je is.

Upma is een lekker vullend ontbijt die je nadat je eenmaal hebt gegeten, je sowieso vaker gaat maken. Dit ontbijt staat binnen no time op tafel en is weer eens wat anders dan een bakje yoghurt.

Het recept voor het hartig griesmeel ontbijt, Upma

Upma

Upma is een nutritious ontbijt uit Zuid India.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd15 min
Gang: Ontbijt
Keuken: Indiaas
Trefwoord: Indiaas, ontbijt
Porties: 2

Equipment

  • koekenpan
  • deksel

Ingrediënten

  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 8 ongeveer curry blaadjes (Indiaas curry – niet kaffir)
  • klein stukje gember fijngesneden/ geraspt
  • 1 eetlepel chana dal (halve kikkererwten)
  • 1 ui fijngesneden
  • 1/2 tl zout
  • 125 gram griesmeel Ook bekend als rava/ semolina
  • 2 el groenten naar keuze bijvoorbeeld, tuinerwten, of fijngesneden wortel en paprika.
  • 300 ml heet water

Instructies

  • De eerste stap is om de chana dal in water te laten weken voor een kwartiertje. Het is niet per se nodig om dit toe te voegen aan het gerecht, maar geeft wel een lekkere bite.
  • Als eerst is het van belang dat je de griesmeel kort roostert. Heb je al geroosterde griesmeel in huis (die verkopen ze ook bij de toko), dan kan je deze stap overslaan. Roosteren doe je door kort de griesmeel in een pan met anti-aanbaklaag op laag vuur te laten kleuren. Een beetje lichtbruine kleur is perfect.
  • Als de griesmeel geroosterd is haal je deze van het vuur.
  • Voeg de olie toe aan de pan, gevolgd door de mosterdzaad en komijnzaad. Wacht tot je de zaden hoort "kraken". Voeg dan de ui en gember toe.
  • Bak dit op laag vuur tot de ui gekleurd is. Dit is het moment waarop we de uitgelekte Chana dal, de curry leaves en de overige groenten die we lekker vinden (doperwten, kleine stukjes wortel, in blokjes gesneden paprika) toevoegen. Bak dit vervolgens nog een minuut of 3 mee.
  • Voeg nu de zout toe en het hete water. Breng het aan de kook en draai vervolgens het vuur laag.
  • Nu ga je !voorzichtig! de geroosterde griesmeel toevoegen. Pas hiermee op want als het gaat koken springt het de pan uit. Beetje bij beetje voeg je de griesmeel toe en mix het goed door.
  • Draai het vuur uit, plaats een deksel op de pan en wacht 5 minuten. Na vijf minuten kun je de deksel van de pan halen en de upma nog een keer goed door roeren.
  • Serveer met fijngehakte koriander, citroen of limoen of eventueel raita.

Heb je het ontbijt gemaakt? Laat weten wat je er van vond in de comments. En houd je wel van een lekker hartig ontbijt? Maak de volgende keer ook eens Uttapam, een ander lekker Indiaas hartig griesmeel ontbijt!

Hartig griesmeel ontbijt