What to do with tofu?

Tofu is van zichzelf een redelijk saai, zeg maar gerust MEGA saai, ingrediënt. Het voordeel hiervan is dat je daarom juist heel veel kanten mee op kan. Je kunt het wokken, marineren en met een coating omgeven en dan frituren, fijnmalen en er scrambled tofu van maken of zoals in dit recept – vega ribs van maken. Leuk voor op de barbecue!

Ik zeg er wel even bij – ga er niet van uit dat je een vlezige structuur o.i.d. krijgt, wil je dit wel dan zou je beter seitan kunnen gebruiken (in een volgend recept hier meer over). De tofu blijft zacht van binnen, maar je krijgt wel een heerlijke crispy buitenkant met een heerlijke smaak zoals je ook bij spare ribs hebt (als je die ooit hebt gegeten en nog kunt herinneren 😉 ).

Categorie: barbecue
Hoeveelheid: voor ongeveer 8 stukjes ribs
Bereiding: tofu uitlektijd: 1 uur, marinadetijd: 1 uur, grill tijd 5-10 minuten

Wat heb je nodig voor de vegan ribs?


Materiaal

  • Barbecue
  • Schaal
  • 2 sateprikkers

Ingrediënten

  • 1 blok tofu uitgelekt/geperst
  • 2 el chilisaus
  • 2 el ketjap
  • teentje knoflook
  • 1 cm verse gember geraspt
  • 1/2 tl koriander gemalen
  • 2 el basterdsuiker
  • 1 el sambal
  • 1 el sesamolie

Hoe maak je het?

  • Laat de tofu een uurtje uitlekken. Ik doe dit altijd door de tofu in een theedoek te wikkelen en er een aantal zware kookboeken op te leggen zodat door het gewicht het vocht er uit wordt geperst.
  • Maak de marinade door alle ingrediënten met elkaar te mixen en proef of je het lekker vindt. Ja? Top. Nee? Voeg nog wat ingrediënten naar smaak toe.
  • Snijd de tofu in de breedte in ongeveer 8 reepjes en steek 2 saté prikkers door de tofu zodat het (in de verte ergens) op ribs lijken.
  • Pak een schaal en plaats hier de tofu ribs en giet de marinade er over heen. Laat het zo een uurtje marineren. In de tussentijd draai af en toe de ribs om en giet wat lepels van de marinade opnieuw over de tofu heen.
  • Verwarm de barbecue en plaats de vega ribs op de barbecue. Grill ze aan beide zijden tot de tofu ribs goed verkleurd zijn en een lekkere grill streep hebben.

Tip!

Erg lekker met knoflooksaus! Op zoek naar nog meer vegan barbecue ideeën? Kijk hierrrr

Heb je een tip hoe je nog lekkerdere “fake” ribs kan maken? Laat het weten in de comments 🙂