Knoflook, knoflook en knoflook. Wie houdt er niet van ๐Ÿ˜‰ ? Tegenwoordig zit er ongeveer altijd wel ei in aioli. Nu is echte authentieke traditionele aioli zeker wel veganistisch. Vegan Aioli zonder ei vergt wel ietsje meer inspanning, precisie en geduld. Het toevoegen van eidooiers, wat nu meestal gedaan wordt, is dan ook om het proces eigenlijk simpeler te maken. Maar wij gaan hier authentieke zoals-het-hoort aioli maken.

Categorie: dips & sauces, Mediterraans
Hoeveelheid: ongeveer 130 gram
Bereiding: 15 min

Vegan Aioli

Wat heb je nodig?

Materiaal
  • vijzel
Ingrediรซnten
  • 5 tenen knoflook heel fijn gesneden of geperst met een knoflookpers
  • 1 tl citroensap (vers!)
  • 1/2 tl grof zeezout
  • 125 ml zonnebloemolie of milde olijfolie (extra virgin olijfolie zorgt voor een heel intense smaak maar kan ook als je daar van houdt)

Hoe maak je het?

  • Plaats de geperste knoflook en het zeezout in de vijzel en begin met mengen tot het een zeer fijne pasta wordt, dit duurt wel eventjes, verwacht dat je hier wel ongeveer 5 minuten mee bezig bent
  • Voeg de theelepel met citroensap toe. Vervolgens ga je door met voorzichtig een half theelepel olie toe te voegen. Meng en stamp de olie door het mengsel heen tot het opgenomen is. Voeg dan weer een halve theelepel door net zolang tot de olie op is. Het is echt de bedoeling dat je dit lekker rustig doet anders verpest je helaas de aioli. Het vergt wat geduld en liefde, maar dan heb je ook wat. ๐Ÿ™‚

Tip!

Het lekkerst wanneer je het dezelfde dag nog op eet! Ook heel lekker met brood! Bijvoorbeeld met focaccia.