Houd je van heel erg zoet, dan houd je vast van baklava. Vroeger was het mijn favoriete dessert wanneer ik uit eten ging in een Grieks restaurants of kocht ik een paar stukjes wanneer ik bij de Turkse bakker brood ging halen. Toch veranderd na verloop van tijd een beetje je smaak en kan ik mij herinneren dat ik de laatste keer dat ik het ergens proefde zo ontzettend zoet vond dat ik last van mijn kaken kreeg. Ik heb het daarna dan ook sinds ik vegan ging eten nooit meer geprobeerd. Maar opeens dacht ik heeeey wat nou als ik het eens zelf maak, kan ik het vast minder zoet maken.

Nou hiermee maakte ik dan ook meteen een grove fout tijdens het experimenteren met het maken van baklava. Ik gebruikte de eerste keer veel té weinig suiker waardoor het veel te droog werd. Wees dus niet te huiverig met de zoete ingrediënten. Ik snap ook niet waarom ik het nooit eerder heb gemaakt want het is veel makkelijker dan ik dacht? Dus hierbij een recept voor vegan baklava.

Categorie: desserts, sweets
Hoeveelheid: voor 8 grote sigaartjes
Bereiding: voorbereiden: 20 minuten, oventijd: 20-30 minuten

Wat heb je nodig voor de vegan baklava?

Materiaal

  • langwerpige ovenschaal waar de baklava in past
  • pan
  • food processor of hamer 😉
  • een oven voorverwarmd op 180 graden

Ingrediënten

Voor de siroop die je er na dat het uit de oven komt overheen giet:
  • 200 ml vers geperste en gezeefde sinaasappel
  • 50 ml stroop 
  • mespuntje vanille
Voor de vegan baklava sigaren:
  • 100 gram amandel
  • 100 gram pecannoten
  • 100 gram walnoten
  • geraspte schil van een citroen
  • geraspte schil van een sinaasappel
  • minibeetje zout
  • 100 ml stroop
  • een neutrale olie (zonnebloem bijvoorbeeld)
  • filodeeg vellen, ik gebruikte deze vellen van de Turkse supermarkt
  • pistache noten voor de topping van de sigaren

Hoe maak je het?

  • Eerst gaan we het siroop maken. Dit doe je door de stroop, sinaasappelsap en vanille op laag vuur te verwarmen tot het wat dikker wordt. Wanneer het wat dikker is geworden draai je het gas uit en laat je het afkoelen. Deze siroop giet je nadat de baklava sigaren uit de oven komen over heen.
  • Plaats alle noten (behalve de pistache!) in de food processor en maal ze tot kleine stukjes noot. Haal het er uit en mix het met de citroen en sinaasappelrasp. Voeg vervolgens het zout en de stroop toe en proef hoe het smaakt.
  • Verdeel het notenmengsel in ongeveer acht gelijke hoeveelheden en vorm het tot een sigaar.
  • Vet de ovenschaal lichtjes in met olie en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pak een filodeeg vel en vouw het open. Bestrijk het deeg lichtjes met een minibeetje olie.
  • Plaats vervolgens de sigaar sigaar vijf centimeter van links op de filodeeg. Vouw het filodeeg aan alle uiteindes van de sigaar naar binnen over de sigaar heen. Vervolgens rol je de sigaar op.
  • Deze filodeeg sigaren plaats je in de oven schaal. Herhaal dit tot het notenmengsel op is. Zorg ervoor dat je de sigaren goed dicht tegen elkaar en met de naad naar beneden in de schaal plaatst.
  • Open de oven en schuif de ovenschaal met de sigaren in de oven.
  • Hak de pistachenootjes in kleine stukjes. Nadat de baklava mooi lichtbruin is haal je ze uit de oven en giet je het siroop mengsel er over heen. Vervolgens sprinkel je de pistachenootjes over de baklava. Even laten afkoelen en tada!

Tip!

Persoonlijk vond ik de baklava 2 dagen later nog lekkerder! En jij? Wat vond je er van? Of weet je hoe dit nog lekkerder gemaakt kan worden?

Baklava 1