Het wordt weer wat warmer en dat gaat gepaard met lekker buiten eten. We kunnen momenteel helaas niet op buiten op een terrasje genieten van een lekker dinertje, maar we kunnen wel thuis buiten barbecueën. Nu zijn er echt heel veel vegan opties om op de barbecue doen. Wij geven je graag wat inspiratie!

Van alles op een stokje

Super makkelijk, van alles op een stokje doen. (Als je geen ijzeren spiesjes heb, leg de houten stokjes dan wel van te voren even in het water zodat ze niet verbranden). En ga je gang, zelf vegan barbecue spiesjes maken van jouw favo groenten, bijvoorbeeld lekker met champignon, paprika, courgette, ui etc. Meng in een bakje wat olijfolie met jouw favo kruiden en smeer daarmee je groenten op het spiesje in. Wil je weer eens wat anders? Tofu of tempeh is hartstikke lekker van de barbecue. We raden wel aan om dit van te voren even te marineren anders kan het redelijk saai smaken. Maak bijvoorbeeld een spiesje met tofu en ananas of Indische tempeh saté. Nog een laatste ideetje op een spiesje: zelf vegan kipstukjes marineren, die aan een stokje rijgen en grillen op de barbecue.

Lekker met aardappel

Sowieso is iets met aardappel op de barbecue een favoriet in ons land. Bijvoorbeeld het meest bekende – een gepofte of Hasselback aardappel. Heerlijk met knoflooksaus, kruidenboter of wat dacht je van chipotleboter (meng hiervoor 4 el margarine met 1 tl chipotlepeper pasta uit een potje). Ook lekker om hiervoor een zoete aardappel te gebruiken. Een spiesje maken van krieltjes en insmeren met kruidenolie is ook een aanrader. En natuurlijk om bij al het gegrilde lekkers te serveren is een aardappelsalade een goede match.

Kant-en-klaar uit de supermarkt

Niet zo zin om allemaal dingen voor te bereiden dan kun je natuurlijk ook lekker makkelijk wat bij de supermarkt halen. Het schap met vleesvervangers wordt steeds groter (yay!). Er zijn dan ook verschillende opties om op de barbecue te doen. Denk aan worsten van The blue butcher, chorizo of bratwurst van Garden Gourmet. En natuurlijk niet te vergeten alle vegan burgers (Beyond Burger, mc2 no beef of de bofkipburger van de Vegetarische Slager). Natuurlijk zijn er ook nog veel niet vleesvervangers die je zo vanuit de supermarkt op de barbecue kan doen zoals bijvoorbeeld maiskolven. Op de bbq grillen en serveren met kruiden- of chipotleboter. Bij sommige supermarkten verkopen ze ook vegan haloumi (erg lekker gegrild!)

Mega creatief

Zin om echt lekker uit te pakken en creatief te doen voor je vegan bbq? Dan hebben wij nog wel een aantal ideetjes. Zo heeft Jamie Oliver echt een heel erg lekker recept voor shoarma van paddestoelen. Als je paddestoelen fan bent zijn gevulde portobello’s altijd lekker. Andere groenten die je goed op de barbecue kunt bereiden zoals een bloemkool en serveren met chimichurri. Houd je van de combinatie zoet-zuur dan zijn bietjes gemarineerd in balsamico en dan gegrild erg lekker. Gordon Ramsay was ooit in Kitchen Nightmares echt geen fan van Ceasar salad met gegrilde sla maar tegenwoordig helemaal hip (hij was overigens ook geen vega fan maar ook hij heeft nu vegan gerechten op z’n kaart – people change). Denk aan little gem gegrild met avocado. Kool is ook yum wanneer het van de barbecue komt. En wat denk je van watermeloen steak?

En nog wat zoets om mee af te sluiten.

Volgens ons wel een klassieker in Nederland, een pakketje van aluminiumfolie gevuld met banaan en chocolade. Ook lekker, gegrilde perziken of ananas en serveren met ijs. Wil je je barbecue afsluiten met marshmallows. Ook daar bestaan nu vegan varianten van.

Er is dus echt van alles mogelijk voor een vegan barbecue- wij hebben hier een aantal suggesties gegeven waar je vast een beetje mee op weg kunt. Laat het ons weten als je nog leuke tips hebt!