Alle groenten die je nog hebt, mixen met een makkelijk beslag van kikkererwtenmeel en je hebt een makkelijke, voedzame vegan frittata.

Kikkererwtenmeel is een proteïnrijk meel gemaakt van gemalen kikkererwten. Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en staat daar ook wel bekend als gram flour of besan. Tegenwoordig kun je dit ook gewoon in de supermarkt kopen. Niet elke kikkererwtenmeel is even lekker, sommige merken hebben een redelijk bittere smaak. Ben je op zoek naar een redelijk neutraal smakend soort, dan kan ik je deze aanraden (wordt verkocht bij de meeste toko’s).

Met frittata kun je echt elke kant op die je wilt. Wees creatief met de groenten of met de kruiden/smaak die je aan het beslag geeft.

Wat wel belangrijk is, is dat je redelijk royaal bent met de kruiden/smaak die je geeft aan het beslag, anders krijg je echt een suffe frittata.

Dit vegan frittata van kikkererwtenmeel recept is gemaakt met een combi van sambal – chilisaus – sojasaus, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om het een basilicum smaakje te geven door een flinke eetlepel pesto toe te voegen en edelgist. Of wat dacht je van kerrie – kurkuma – chili? Echt alles is mogelijk.

Dit recept is qua hoeveelheden eigenlijk het basis recept wat je kunt aanhouden. Je kunt dus gemakkelijk variëren met kruiden en groenten. Hier staat meer over beschreven in het recept. Maar in het kort, wees dus lekker creatief en maak er wat heerlijks van!

Frittata kikkererwtenmeel voor oven
VEGAN FRITTATA BEFORE OVEN

Recept voor vegan frittata van kikkererwtenmeel

Vegan Frittata

Plantaardige frittata gemaakt met kikkererwtenmeel
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd45 min
Gang: Ontbijt
Keuken: Hollands
Trefwoord: kikkererwtenmeel, ontbijt
Porties: 4 personen

Equipment

  • Oven
  • bakvorm (vierkant/rond doesn't matter)
  • Pan voor het bakken van de groenten
  • Beslagkom

Ingrediënten

Beslag

  • 150 gram kikkererwten meel gezeefd
  • 1 tl bakpoeder
  • 350 ml water
  • 2 el yoghurt of room
  • 1/2 tsp zout
  • 2 tbsp chilisaus
  • 1 tsp sambal optioneel
  • 1 tbsp sojasaus
  • 1 tbsp koriander fijngehakt (optioneel)
  • 1 tbsp knoflook fijngehakt

300 gram groenten naar keuze, bijvoorbeeld:

  • aardappel geraspt
  • paddestoelen fijn gesneden
  • doperwten
  • ui fijn gesneden
  • broccoli in kleine stukjes
  • paprika in blokjes
  • spinazie
  • mais
  • kikkererwten

Instructies

  • Met dit recept kun je alle kanten op. Varieer met groenten of met kruiden.
    De chilisaus-sojasaus-sambal combi is zelf mijn favoriet, maar vind de frittata ook erg lekker met een combinatie van: komijn-curry-kurkuma-paprika-chilipoeder.
    Voor de 300 gram groenten gaat het om de verhouding tot het beslag. Wat je precies in de frittata doet maakt niet uit, elke groenten is wel lekker, dus maak vooral je koelkast lekker leeg en laat je creativiteit de vrije loop
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd de groenten naar keuze in stukjes en hak de knoflook
  • Verwarm een pan op het vuur en fruit de knoflook en ui glazig
  • Voeg alle overige groenten naar keuze toe en warm het goed door (ongeveer 5 minuten, het hoeft niet helemaal gaar te zijn omdat het in de oven ook nog door gaart)
  • In een beslagkom, zeef de kikkererwtenmeel boven de kom en voeg de bakpoeder en zout toe
  • Voeg nu de water en yoghurt toe en meng goed door elkaar.
  • Nu kun je de chilisaus, sambal en sojasaus ook door het beslag roeren.
  • Als je er voor kiest om droge kruiden te gebruiken om de frittata op smaak te brengen, bak deze dan mee met de groenten in de pan en voeg 20 ml water meer toe aan het beslag.
  • Als je beslag klaar is en je groenten ook, meng het goed door elkaar.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en voeg het beslag toe.
  • Garneer de frittata met groenten naar keuze
  • Open de oven en schuif de frittata er in ieder geval voor een half uur in.
  • Na 30 minuten kun je het beste even checken of de frittata goed is, dit doe je door een sateprikker of een ander dun item in de frittata te prikken. Komt deze er droog uit, dan is hij klaar. Is het nog nat? Dan mag de frittata nog wat langer in de oven!
  • Als de frittata klaar is, laat hem eerst 15 minuten afkoelen (smaakt hij echt beter en is het deeg wat vaster geworden) En geniet!
Frittata kikkererwtenmeel uit oven
AFTER OVEN

Heb je deze vegan frittata van kikkererwtenmeel gemaakt? Ben je ook zo fan van de sojasaus- sambal – chilisaus combinatie? Of wat is jouw favo smaak combinatie? Weet jij hoe dit recept nog lekkerder gemaakt kan worden? Ik ben benieuwd! Laat het weten in de comments of stuur een berichtje!