Gyoza is de Japanse dumpling variant op de Chinese Jiaozi. Een deegkussentje gevuld met verschillende soorten vlees en fijngesneden groenten. Nu is het natuurlijk helemaal niet per sé nodig om vlees toe te voegen en kun je heel gemakkelijk gyoza vegan maken.

In Japan kun je van gyoza genieten bij ramen shops die je overal ziet, casual restaurants (izakaya) of in echte specialty gyoza shops die dus – de naam zegt het al – eigenlijk alleen maar gyoza verkopen.

Gyoza uithangbord in Osaka

Het ziet er redelijk ingewikkeld uit maar gyoza is helemaal niet zo lastig om te maken. Ook kun je hier creatief mee zijn en ze vullen met van alles. Er zijn verschillende bereidingswijzen mogelijk, namelijk koken zodat ze helemaal zacht worden, frituren dat ze helemaal lekker crunchy zijn of in de pan bakken. Bij het bakken in de pan krijg je eigenlijk een combinatie van het koken en frituren. Een lekkere bite, maar ook nog zacht. Gyoza’s worden in Japan geserveerd met een mix van rijst azijn en sojasaus. Als je er van houdt kun je als extra touch chili olie toevoegen aan de dip.

Veg tables deelt hier een simpel recept voor het maken van Gyoza. Je kunt hier natuurlijk op variëren en er je eigen draai aan geven. Het belangrijkste is dat de vulling voor de gyoza heel fijn wordt gesneden, het niet te vochtig of droog is en dat je het goed op smaak brengt.

Categorie: Snacks, Japans
Hoeveelheid: 12 stuks
Bereiding: voorbereiding: 20 min, rusttijd: uurtje in de vriezer, bereidingstijd: 10 min.

Gyoza

Wat heb je nodig?

Materiaal
  • mengkom
  • koekenpan met deksel
Ingrediënten
  • 12 stuks gyoza vellen (toko of de grotere supermarkt)
  • 50 gram witte kool/spitskool
  • 100 gram kastanjechampignons/shitake/oesterzwammen een mix naar keuze, alleen champignons kan ook
  • 50 gram tofu uitgelekt!
  • 1/2 witte ui
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 1 cm gember geraspt
  • 1 el aardappelzetmeel
  • 2 el panko/paneermeel
  • 1 tl sesamolie (zonnebloemolie o.i.d. kan ook)
  • 1/2 el sojasaus
  • 1/2 tl rijst azijn
  • 1 tl umeboshi (dit is optioneel, maar wel erg lekker – dit bestaat in sausvorm of als vrucht en die kun je dan heel fijn snijden)
  • 1/2 tl Shichimi Togarashi/ chilipoeder (alleen als je van pittig houdt)

Hoe maak je het?

  • De meeste gyoza vellen die je koopt in de winkel zijn bevroren, dus haal deze op tijd uit de vriezer. Wanneer je ze ontdooid, laat ze niet te lang onafgedekt ontdooid liggen want dan drogen ze uit, leg er dan een vochtige theedoek op.
  • Snijd alle groenten en de uitgelekte tofu fijn, je wilt geen halve champignon in je gyoza vinden.
  • Mix alle groenten met de tofu en sojasaus, azijn, sesamolie en eventueel de umeboshi (dit is een ingelegde Japans soort abrikoos). Proef of het lekker is en voeg vervolgens het paneermeel en aardappelzetmeel toe. Zorg dat het mengsel niet te vochtig maar ook niet te droog is. Te nat zorgt ervoor dat het niet in de gyoza blijft zitten en te droog zorgt voor een heel droge hap. Pas het naar gelieve aan.
  • Pak een gyoza vel en leg een afgestreken eetlepel van het mengsel in het midden. Het vouwen van de gyoza valt best mee qua moeilijkheidsgraad. Het ziet er wanneer je het eet eigenlijk lastiger uit en dan het in werkelijkheid is. In deze YouTube video hieronder leggen ze goed uit hoe het moet.
  • Nadat je alle gyoza heb gevuld leg je ze minimaal een uur in de vriezer, dit is zodat je de gyoza crispy kan bakken en niet uit elkaar valt.
  • Wanneer het tijd is om te bakken verhit je olie (sesamolie is lekker) in de pan en plaats je de gyoza in de pan zodat ze een bruin korstje krijgen aan een kant. Vervolgens voeg je 3 eetlepels heet water toe aan de pan en plaats je een deksel er op zodat de gyoza’s kunnen stomen. Dit duurt 2-3 minuutjes. Hierna haal je de deksel ervan en bak je ze nog even heel kort door. Check of ze goed warm zijn van binnen, is dit niet zo, stoom ze dan nog wat langer. En a la! Eet smakelijk!

Tip!

Het is lekker om ze te dippen in een mix van sojasaus en rijst azijn (beide 2 el), sesamolie (1 tl) gemengd met 1 tl knoflook en gember. Voor lekker pittig voeg 1 tl chilivlokken of Shichimi Togarashi toe.