inspiratie
Vegan India – de meest gevarieerde keuken van de wereld.

Vegan India – de meest gevarieerde keuken van de wereld.

Vegan in India – de keuken van India staat bekend als een keuken met een heel grote variëteit aan vega gerechten. De keuken draagt al jaren de reputatie het meest vega-vriendelijke land van de wereld te zijn. Nu is dit tot op zeker hoogte nog steeds zeker waar, maar door toenemende welvaart en invloeden van buitenaf zijn een groeiend aantal Indiërs meer vlees gaan eten. Volgens de Indiase overheid is 23-37% van de bevolking vegetariër. Volgens antrolopologist Balmurli Natrajan en de Indiase econoom Suraj Jacob ligt in werkelijkheid dit percentage een stuk lager. Omdat het eten van koeien of ander vlees nog steeds een taboe is onder verschillende religies, zouden veel Indiërs geen eerlijk antwoord geven in het onderzoek van de overheid.

Nu is India nog steeds een zeer vega-vriendelijk land met een ontzettend grote variëteit aan vega en vegan gerechten. De Indiase keuken is zeer beïnvloed door Centraal en zuid-oost Azië en Turkije. Zelfs Europeanen hebben een effect gehad op de Indiase keuken door het meebrengen van producten die niet inheems zijn tot het land. De specerijenhandel heeft ontdekkingsreizigers in de 15de eeuw geïnspireerd om India te bezoeken. Europeanen namen specerijen vanuit India mee terug en brachten onder andere brood en pasta mee het land in.  

Een land wat ongeveer 79 keer zo groot is als Nederland en een populatie van ongeveer 1.37 miljard – is de Indiase keuken zo extreem gevarieerd.

In dit artikel bespreken we in het kort het meest interessante van India als geheel op vegan culinair en horeca gebied. In de toekomst zal veg tables aandacht besteden aan de verschillende regionen van de Indiase keuken.

De tandoor

Punjaab is een regio helemaal in het noorden van India dat grenst aan Pakistan. Dit is de geboortegrond van de tandoor en het Indiase restaurant. Nu kennen wij in Nederland het wel bekende kip tandoori uit de bekende pakjes uit de supermarkt. Dit heeft niks te maken met de originele gerechten uit de tandoor in India. De tandoor is een oven die in vroegere tijden in Punjaab het middenpunt van het dorp was waar iedereen gebruik van maakte. De ovens waren gemakkelijk te bouwen, en hier was op een makkelijke en goedkope manier eten te bereiden. Momenteel nog zeer veel in gebruik. Ook voor het bereiden van roti en naan (nee heeft ook zeer weinig te maken met zo’n paars pakje uit de supermarkt).

Omdat tandoor’s zo simpel te bouwen waren, spreidde de populariteit hiervan snel uit naar andere regio’s van het land. De regio Punjaab heeft ook gezorgd voor de groei van Dhaba’s. Dit zijn restaurantjes aan de kant van de weg. In de tijd van de Indiase onafhankelijkheid (1947) schoten deze als paddestoelen uit de grond in Punjaab. Hier maakte men kennis met de tandoori-keuken en eten buiten de deur. Deze restaurants werden niet gebouwd vanuit commercieel oogpunt, maar echt als een overlevingsstrategie voor vluchtelingen. Met simpele en goedkope ingrediënten lieten ze mensen op doorreis kennis maken met de Punjabi cuisine. Momenteel vind je ze in India nog naast veel benzinestations. De Indiase overheid heeft geen precieze cijfers over het aantal Dhaba’s in het land maar naar schatting zijn er rond de 30-40.000 open. Ter vergelijking, Nederland telt rond de 10.000 restaurants en daarbij hebben we het in tegenstelling tot India over alle soorten restaurants (dus ook weg restaurants, bistro’s, eetcafes).

Streetfood

Het is onontkoombaar om om streetfood in India heen te gaan. In Mumbai schijnen alleen al meer dan 50.000 streetfood verkopers te zijn. Google Indian streetfood en er komen wel honderden verschillende (vega/vegan) gerechten in zoekresultaten waar je van kunt genieten. Elke regio van het land heet zijn eigen specialiteiten. Voor weinig geld kun je heerlijk eten. Nu staat hygiene hier niet overall even hoog in het vaandel. Vooral wij, Westerse toeristen mogen licht uitkijken. Dehli Belly dan ook een bekende uitdrukking waar je liever geen kennis mee wilt maken wanneer je India bezoekt. De Indiase restaurant industrie is immens. Dhabas, streetfood verkopers, eethuisjes, cafes, restaurants noem maar op. Volgens de Nationale Restaurant Association of India werken er meer dan 7.3 miljoen mensen in deze sector en droeg deze twee na grootste sector van de Indiase economie in 2018-19 meer dan 2 miljard euro aan belastingen bij. Dit bedrag is afkomstig van 35% van de georganiseerde horeca. Dit nummer zou verdubbelen wanneer de rest van de horeca ook belasting zou afdragen. Interesting fact: Tot op heden zijn er nul restaurants met een Michelin ster in het land.

de Jains

In de regio onder Punjaab, Rajasthan, leeft het overgrote deel vegetarisch. De Jains zijn hier ook in grote getalen gerepresenteerd. Volgers van het Jain geloof zijn streng vegetarisch en besteden veel aandacht aan hygiëne en zuiverheid. Jains respecteren alle levende wezens, ‘ahisma’, geweldloosheid tegen alles wat leeft. Zij eten veganistisch maar hiernaast ook  nog eens niets wat onder de grond groeit. De reden hier achter is dat wanneer je oogst, je schade zou kunnen toebrengen aan levende organismen onder de grond. Jains eten dus ook geen uien en knoflook maar dus ook geen lekker frietje bijvoorbeeld.

Maaltijd rituelen

Indiërs eten niet zoals Nederlanders wanneer we uit eten gaan – het alom bekende voor hoofd na is daar niet gebruikelijk. Alles kan tegelijk op tafel komen en soms wordt de maaltijd zelf begonnen met een zoet drankje. Het is wel in India gebruikelijk om een droog gerecht met een gerecht met saus te serveren. Tevens is het ook totaal niet gebruikelijk dat men zowel rijst als een soort brood (naan, roti of chapati te eten) bij de maaltijd eet (wat wij hier in NL wel vaak doen) Het is of of.  De Indiase maaltijd is niet compleet zonder chutneys en pickles. Het is wel gebruikelijk om verschillende regionen in een maaltijd te combineren.

Ondanks dat de Indiase keuken erg vegan friendly is, denk maar aan de verschillende soorten gerechten met peulvruchten (rajma (kidneybonen), chole (kikkererwten), dal (linzen), wordt er wel veel gebruik gemaakt van ghee, geklarifeerde boter, yoghurt of room. Dit ook steeds meer in mindere mate. Ook is vegan in India is groeiend. Er zijn geen precieze getallen, maar er is net als hier een trend in het land gaande. Verschillende celebrities en influencers hebben een vegan dieet geadopteerd, jongeren zijn meer bewust van dieren welzijn, supermarkten merken een groeiende vraag naar vegan producten en het aantal vegan restaurants in het land neemt toe. Tevens zijn “normale” restaurants meer bezig met vegan opties op de kaart zetten of een mogelijkheid tot het veganizen van gerechten. We like! 

Bronnen:
Veganism in India, how the dairy-loving country is embracing a plant-based diet
Food Culture & History
BBC
Pushpesh Pant (2010) India the Cookbook

1 thought on “Vegan India – de meest gevarieerde keuken van de wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.