Kibbeling – altijd wanneer je ergens in ons land een markt bezoekt zie je mensen genieten van een bakje Kibbeling. Dit schijnt zelfs het meest verkochte product bij de viskraam/winkel te zijn. Nu vonden wij het wel interessant om eens te kijken of we deze lekkere snack ook zonder vis konden maken en zie hier! Door nori vellen te gebruiken kun je de vegan kibbeling wat meer een smaak van de zee meegeven. Dit is zeker een aanrader voor dit recept.

Voor dit recept gebruikten wij banana blossom. Wanneer je een tros bananen hebt, groeit dit aan het begin van de tros. Dit is een ingrediënt wat veel gebruikt wordt in Zuid-Oost Azië. De structuur is een beetje flakey waardoor het goed als vegan vervanger voor vis gebruikt worden.

Categorie: snacks, Hollandse Klassiekers, van de markt, fakefish
Hoeveelheid: 1 persoon’s portie
Bereiding: voorbereiding: 15 min, bereidingstijd: 5-10 min.

Vegan Kibbeling

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • pan met dikke bodem of frituurpan
  • mengkom
  • zeef
  • hakmolen (eventueel)

Ingrediënten

  • 1 blik banana blossom (bij de toko!)
Het viskruiden mengsel voor het beslag en de bloem

(dit is optioneel maar wel heel lekker, je kunt ook kant en klare viskruiden gebruiken)

  • 1 tl paprika poeder, 1/2 tl knoflookpoeder, 1/2 tl gemberpoeder, 1/2 tl mosterdzaad gemalen, 1 tl witte peper, 2 laurierblaadjes gemalen, 1 tl zout, 2 stuks nori vellen
Het bloemmengsel
  • 125 gram bloem
  • 1 tl viskruiden mengsel
Het beslag
  • 125 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl viskruiden mengsel
  • 2 tl citroensap
  • 275 ml sodawater of bier naar eigen inzicht, kan meer of minder zijn.
Ravigottesaus (optioneel maar wel heel lekker erbij)
  • 3 el mayonaise – hier kun je kant en klare mayo voor gebruiken of zelf vegan mayo maken, vind hier een recept
  • 1 tl fijne mosterd
  • 1/2 el kappertjes fijngesneden
  • 3 zure augurken fijngesneden
  • 1 el sjalotje fijngesneden
  • 1/2 el verse bieslook fijngesneden
  • 1 tl verse peterselie fijngehakt
  • 1 tl verse dragon fijngehakt
  • zout en peper
Viskruiden om de kibbeling mee te bestrooien na het bakken
  • 1 tl peterselie gedroogd
  • 1 tl dille gedroogd
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  • Open het blik met de bananenbloesem en laat het in een zeef uitlekken
Viskruiden en ravigottesaus
  • Voor dit recept kun je kant en klare viskruiden van de supermarkt gebruiken of zelf maken zoals wij deden voor dit recept. Gebruik je kant en klare viskruiden, dan raden wij wel aan om ook twee nori vellen fijn te malen met een hakmolen en dit te mengen met de viskruiden om wat meer een vissmaak aan de vegan kibbeling te geven.
  • Wil je zelf de viskruiden maken, doe dan alle ingrediënten hiervoor in een hakmolen en maal ze fijn. Heb je geen hakmolen, dan kan dit ook met een vijzel. Ben je wel even wat langer bezig, maar wel een goede work-out :).
  • Om de ravigottesaus te maken meng je de verschillende ingrediënten door elkaar en proef goed. Het kan zijn dat je de saus misschien iets zuurder wilt, ligt heel erg aan de mayonaise die je hiervoor gebruikt. Wij hebben zelf ook nog een eetlepel citroensap toegevoegd.
Beslag en bereiding
  • Om het bloemmengsel te maken meng je de ingrediënten hiervoor door elkaar.
  • En nu het beslag. Meng alle ingrediënten hiervoor in een mengkom op het sodawater of bier na. Zorg ervoor dat de vloeistof die je zo gaat toevoegen koud is. Voeg beetje bij beetje de vloeistof toe tot het de juiste dikte heeft bereikt. Je wilt dat het beslag dunner is dan pannenkoekenbeslag, maar ook niet zo dun dat het meteen van de “vis” afvalt.
  • De bananen bloesem kun je in kleinere stukken snijden, maar kijk hiermee uit want het heeft de neiging om in stukjes uit elkaar vallen. Het is het makkelijkste voor dit recept om de stukjes “vis” zo groot mogelijk te houden.
  • Zorg ervoor dat de frituurpan of pan met olie op temperatuur is (180 graden). Haal vervolgens de bananen bloesem eerst door het bloemmengsel en vervolgens door het beslag. Laat het hierna !voorzichtig! zakken in de hete olie. Wanneer het beslag een beetje gekleurd en bruin is is de kibbeling klaar. Laat het goed uitlekken.
  • Besprenkel de hete kibbeling met het mengsel van peterselie, dille en zout en peper.
  • Serveer de vegan kibbeling met ravigottesaus en genieten maar!