diner
2x Vegan Mayonaise

2x Vegan Mayonaise

Al rond het einde van 1700 kwam mayonaise voor in Nederlandse kookboeken¹. In het kookboek van Mevrouw Marselis werd gesproken over een warme bereiding van een saus genaamd mayonaise. Een saus op basis van eieren overgenomen vanuit Frankrijk. Over de jaren is deze saus juist veranderd in een koud gerecht en ongetwijfeld Nederland’s meest geliefde saus. Het mayonaise assortiment in onze supermarkten is redelijk uitgebreid en er is een grote variëteit aan mayonaise. Zaanse, met truffel en (gelukkig) ook steeds vaker vegan. Remia en Hellmann’s waren de eerste twee producenten met een vegan mayo die te verkrijgen is bij de supermarkt. Dit jaar was op de Horecava te zien dat ongeveer elke saus fabrikant nu ook een vegan mayonaise heeft toegevoegd aan hun assortiment. We like!

Maaaaar – zelf vegan mayonaise maken is natuurlijk ook hartstikke lekker. Hiervoor wordt in veel recepten aquafaba gebruikt. Aquafaba is het vocht dat overblijft wanneer je een blik kikkererwten openmaakt en de kikkererwten er uit haalt. Aquafaba heeft niet echt de meest lekkere geur van de wereld, maar zodra je hier wat mee gaat maken merk je er eigenlijk niks meer van. Dit is een prima ingrediënt om te gebruiken als vervanger voor eiwit.

Wij delen graag twee recepten met je voor vegan mayonaise. Eentje met aquafaba en eentje met sojamelk. Je kunt altijd de mayonaise zelf pimpen en er wat lekkers aan toevoegen. Denk aan mayonaise met kerrie, pittige mayonaise met sriracha of misschien wel met dille.

Categorie: dips & sauces
Bereiding: 10 min

Mayonaise van aquafaba

Wat heb je nodig?

 • Blender
 • 6 el aquafaba
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl zout
 • 1/2 citroen (uitgeperst)
 • olijfolie/zonnebloemolie (de hoeveelheid is op basis van hoe dik je de mayonaise wil)

Hoe maak je het?

Doe de aquafaba, mosterd en citroensap in de blender en meng het heel kort door elkaar. Vervolgens voeg je beetje bij beetje de olie toe tot het dik wordt en op mayonaise lijkt. Afhankelijk van je eigen voorkeur voeg je meer olie toe (wordt het dikker) of citroensap (wordt het dunner).

Tip!

Wij vinden zelf de smaak van olijfolie in de mayonaise erg lekker. Nu kan extra virgin olijfolie best wel heftig van smaak zijn en heb je wel een redelijke hoeveelheid olie nodig om mayonaise te maken. Daarom hebben wij gekozen voor een mix van olijf- en zonnebloemolie. Eerst drie eetlepels olijfolie en vervolgens zonnebloemolie.


Vegan mayonaise van olie en sojamelk

Wat heb je nodig?

 • Blender
 • 125 ml olijfolie/zonnebloemolie (neutrale olie werkt het beste)
 • 60 ml ongezoete sojamelk op kamertemperatuur!
 • 1 el citroensap
 • 1 el azijn (appel cider of witte wijn)
 • 1/2 tl zout

Hoe maak je het?

 • Doe alle ingrediënten in de blender en wacht even een paar minuutjes voordat je de blender aanzet zodat de sojamelk kan scheiden.
 • Blend alles minimaal 30 seconden op de hoogste stand, je hele blender zit nu onder dus schraap alles er af en mix het vervolgens nog even minimaal 30 seconden. Check af en toe of de consistentie goed is. Voeg meer olie toe om het dikker te maken of citroensap om de mayonaise dunner te krijgen.

Tip!

Sojamelk werkt echt het beste. Wij hebben ook kokosmelk, havermelk en amandelmelk geprobeerd, maar geen van allen gaf zo’n goed resultaat als de mayonaise met sojamelk. Dit heeft ook te maken met het vetgehalte van sojamelk, dat is hoger dan dat van de andere melksoorten waardoor het meer geschikt is voor het maken van mayonaise.


Heb je een van deze mayo’s gemaakt, vertel hoe het was.
Heb je een nog lekkerder recept, laat het ons dan weten. Je kunt nooit genoeg recepten voor vegan mayo hebben 😉

Bron:
¹ Jacques Meerman (2015) Kleine Geschiedenis van de Nederlandse keuken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *