
Vegan Stoofperen Cake
Ooit aan gedacht om stoofperen te combineren met cake? Dit is een simpel recept voor een heerlijke vegan stoofperen cake.
Stoofperen kun je altijd van genieten en hoeft het echt niet koud voor te zijn (ik vind ze in ieder geval altijd lekker). Van huis uit ben ik gewend om stoofperen te maken met rode port. Maar eigenlijk zijn er nog veel meer andere lekkere opties om stoofperen mee te maken. Zoals bijvoorbeeld met witte wijn en gember.
Het liefst geniet ik van stoofperen met een lekkere grote bol ijs. Maar om stoofperen dan met cake te combineren, en er dan een bol ijs bij te eten, trust me – nog veel lekkerder!
Als je stoofperen over hebt, is dit cake recept nog makkelijker en hoef je alleen nog het cakebeslag te maken. Wil je zelf nog stoofperen maken? Daarvoor heb ik ook een simpel en snel recept toegevoegd. Het seizoen van peren loopt meestal van september tot maart. Zelf gebruik ik graag Gieser Wildeman peren van de lokale boer voor de lekkerste stoofperen.
Omdat dit een upside down cake recept betreft, is het eigenlijk een super makkelijk recept. Je bekleedt een cakevorm met bakpapier en plaats de peren op jouw meest creatieve manier in de vorm. Vervolgens giet je het beslag op de cake en kan de vegan stoofperen cake zo de oven in!
Recept voor vegan stoofperen cake
Upside down vegan stoofperen cake
Equipment
- cake bakvorm
- 2x beslagkom
- Oven
- pan
Ingrediënten
- 3 stoofperen (naar eigen recept of maak zelf gemakkelijk volgens dit recept)
Stoofperen
- 3 peren
- 100 ml water
- 100 ml rode wijn
- 1 el suiker
- 1 cm gember in stukjes
- 3 stuks kardamom
- 3 stuks kruidnagel
- 1 stuk kaneelstokje
Stoofperen cake
- 2 tot 3 stoofperen in plakjes, achten of vieren gesneden als bovenkant van de cake
- 1 el suiker
- 175 ml plant melk
- 1 el appelcider azijn of citroensap
- 75 ml neutrale olie
- 1/2 stoofpeer fijngemalen of geprakt
- 3 el stoofperensiroop
- 1/2 tl vanille extract
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl fijngemalen kardamom optioneel
- 225 gram bloem
- 100 gram suiker
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baksoda
Instructies
Stoofperen
- Pak een steelpan en verwarm al de ingredienten behalve de peren. Breng het aan de kook en laat vijf minuten door koken.
- Schil de peren en wanneer de siroop heeft gekookt draai het vuur laag.
- Plaats de stoofperen in de siroop en laat op laag vuur door pruttelen.
- Proef afen toe en na een uur zullen ze gaar zijn
Cake beslag
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Pak een cakevorm en bedek deze met bakpapier.
- Plaats de peren op een creatieve manier op het bakpapier. Dit wordt uiteindelijk de bovenkant van de stoofperen cake.
- Besprenkel een eetlepel suiker over de stoofperen.
- In een beslagkom mix de natte ingrediënten door elkaar. In een andere beslagkom mix de droge ingrediënten door elkaar.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje de droge ingrediënten toe aan de natte en mix dit goed door elkaar tot je een dik beslag hebt.
- Schenk het beslag over de stoofperen in de cakevorm.
- Open de oven en plaats de cake in de oven voor minimaal 35 minuten. Check of het beslag droog is door er met een satéprikker te checken. Als de satéprikker nog vochtig is, laat de cake dan nog wat langer in de oven staan.
- Wanneer de cake klaar is, haal deze uit de oven, laat even afkoelen en haal dan uit de cakevorm door de cakevorm om te keren.
- Geniet ervan! Lekker met een bolletje ijs of yoghurt!
Laat weten wat je van dit vegan stoofperen cake recept vond in de comments of stuur een berichtje.
