ehh vegan?
Vegan, plant-based, eh wat? Wat is veganisme?

Vegan, plant-based, eh wat? Wat is veganisme?

ve·ga·nist (de; m,v; meervoud: veganisten)1iem. die geen dierlijke producten eet of op een andere manier gebruikt.

Vegan, veganisme, plant-based, of ook wel vaak gehoord: veeeghan. Veg tables legt hier in het kort veganisme uit.

Het klinkt heel simpel, geen dierlijke producten eten of op een andere manier gebruiken. Maar hoe dan precies?

Ten eerste eet een veganist geen vlees of vis, dit omdat er een levend wezen moet worden gedood voor het verkrijgen van een stukje vlees of vis. Het grote verschil met vegetarisme is dat een veganist ook geen producten eten die afkomstig zijn van dieren, denk aan eieren, melk of honing. Hiernaast is een veganist bewust bezig met het gebruik van andere dierlijke producten tot een minimum verminderen. Denk hierbij aan producten die gemaakt zijn met dierlijke producten of getest zijn op dieren zoals make-up of doucheproducten. Ook het dragen van producten die afkomstig zijn van dieren zoals leer of wol worden zo goed als mogelijk vermeden. Dat dit niet altijd zo makkelijk is als het klinkt lees je hier.

Een veganist kan verschillende redenen hebben om geen dierlijke producten meer te gebruiken, bijvoorbeeld om ethische redenen. Zoals welbekend uit het boeddhisme, elk levend wezen wil maar drie dingen, leven, niet lijden en gelukkig zijn. Het is daarom ook volgens de veganist niet aan ons mensen om te bepalen hoe een dier wat niet het eigendom is van de mens moet leven.

Gezondheid is ook een reden om geen dierlijke producten meer te consumeren. De consumptie van dierlijke producten zou kunnen leiden tot verhoogd risico op verschillende ziekten.

De laatste reden waardoor veganisme ook in toenemende mate aan het groeien is in populariteit is wegens het milieu. Het houden van dieren voor de vleesconsumptie laat een grotere afdruk op het milieu achter dan het verbouwen van planten. Dierlijke landbouw draagt bij aan het broeikas-effect, door de uitstoot van methaan, kooldioxide en distikstofmonoxide. Hiernaast is dierlijke landbouw een water intensief proces. 

Veg tables heeft hier in het kort veganisme uitgelegd en er is nog veel meer over te leren en schrijven. Het blijft een interessant onderwerp om gezellig over te discussiëren of kletsen onder het genot van een lekker drankje 😉 , maar please note dat dit artikel dient alleen puur als uitleg voor het begrip veganisme 🙂


Wil je meer lezen over klimaatverandering, Jelmer Mommers heeft er een zeer interessant boek over geschreven: Hoe gaan we dit uitleggen, onze toekomst op een steeds warmere aarde.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *