Van vroeger kennen we allemaal wel lekker op z’n Hollands – gekookte bloemkool met een kaassausje. Gelukkig zijn we tegenwoordig een stuk creatiever met deze groente. Je kunt er ook echt van alles mee doen, soep mee maken, in een stir-fry gebruiken, als hele bloemkool grillen in de oven Midden-Oosten style en nog veel meer. Eigenlijk is een bloemkool helemaal niet zo saai dus. Voor dit recept gebruikten wij bloemkool om een lekkere snack te maken, namelijk vegan (buffalo) wings. Van buiten hebben de bloemkool wings een lekkere bite door de coating en van binnen zijn ze zacht. Heerlijk op z’n Amerikaans met een (vegan) ranch dressing.

Categorie: snacks, fake chicken
Hoeveelheid: voor 2 personen
Bereiding: voorbereiden: 10 minuten, oventijd: 20 minuten.

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • 4x een kom
  • oven en bakplaat

Ingrediënten

Voor de vegan wings
  • 1/2 bloemkool (de bloemkolen zijn soms echt huge in ons land. Wij gebruikten de helft van een grote bloemkool)
  • 100 gram bloem
  • 100 gram ongezoete plantaardige melk
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 3/4 tl currypoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • snufje peper
  • snufje zout
    voor het paneermeel
  • 75 gram paneermeel
  • snufje paprikapoeder
Voor de saus coating
  • 2 tl tomatenpuree
  • 1 tl sriracha/andere pittige saus (ketchup als je niet van pittig houdt)
  • 2 tl stroop
  • 1 el water
Voor de vegan ranch dressing (optioneel)
  • 1 el plantaardige ongezoete melk
  • 3 el mayonaise
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/4 tl gedroogde dille
  • 1/2 tl gedroogde peterselie
  • 1/2 tl gedroogde bieslook
  • zout en peper naar smaak
  • citroensap naar smaak

Hoe maak je het?

Bereiden van de vegan wings
  • Snijd de bloemkool in roosjes en was het schoon. Bekleed ook alvast een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak het beslag door het bloem met de melk en de kruiden te vermengen.
  • In een ander bakje vermeng je het paneermeel met de paprikapoeder.
  • Nu haal je eerst een bloemkoolroosje door het beslag en laat het heel even een beetje uitlekken boven de kom. Vervolgens haal je het bloemkoolroosje door het paneermeel en plaats je het op de bakplaat. Dit doe je totdat alle bloemkool op is. Plaats het vervolgens in de oven.
De saus coating en vegan ranch dressing
  • In de tussentijd kun je de saus coating maken door alle ingrediënten te mixen, te proeven en naar smaak aan te passen. Na een minuut of 5 draai je de bloemkool een keertje om. Weer 5 minuten later haal je de bakplaat uit de oven. Haal nu de bloemkool door de saus coating zodat het een licht laagje om de wings krijgt en plaats het terug in de oven.
  • De vegan ranch dressing maak je door alle ingrediënten met elkaar te vermengen en te proeven. Ongeveer 5 minuutjes nadat we de wings met de coating in de oven hebben gedaan draaien we ze nog eenmalig om.
  • Weer vijf minuten later zijn de wings wel klaar. Serveer ze met de ranch dressing (en servetten!) en geniet er van!

Heb je de bloemkool wings gemaakt? En? Wat vond je er van? Laat het weten in de comments!