Elke maand deelt veg tables drie boeken die aanraders zijn om inspiratie op te doen over verschillende onderwerp die te maken hebben met horeca, eten en cultuur.

#1 Bee Wilson – The way we eat now

Bee Wilson is een Britse food journalist, historicus en schrijfster. Al meer dan vijf boeken heeft ze geschreven over onderwerpen die te maken hebben met voedsel. Haar nieuwste boek The way we eat now gaat over onze dagelijkse eet gewoontes en hoe de revolutie van voedsel ons lichaam, leven en de wereld heeft veranderd. Het boek laat je nadenken over de manier waarop we eten en hoe wij in met voedsel omgaan. Zeker een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe het komt dat we eten wat we eten en af en toe afvraagt of het voedsel wat op ons bord ligt daar eigenlijk wel hoort. Bee schrijft over huidige trends, hoe die zijn ontstaan en geeft ons raad hoe we wat meer stil kunnen staan bij onze voedselkeuzes die we maken.

#2 Marc Jacobs & Peter Scholliers – Buitenshuis eten in de lage landen sinds 1800

Voor iedereen die een interesse heeft in het ontstaan van horeca en waarom sommige dingen in deze industrie zijn zoals ze zijn. Geschreven door Belgische historici Marc Jacobs & Peter Scholliers. De opkomst van het Franse restaurant, de geschiedenis van de eetcultuur in Brussel en zeer belangrijk – hoe de Nederlandse snack cultuur zo populair is geworden en ook nog steeds is.  Wel een redelijk oud boek (2002) – zo zijn de voorspellingen over vegetarische vleesvervangers niet helemaal correct uitgekomen. Wel interessant om te lezen dat er bijna twintig jaar terug ook al zoveel aandacht voor was. En natuurlijk, de geschiedenis van de horeca is onveranderd.

#3 Dirk-Jan Verdonk – Dierloos

Dirk-Jan Verdonk heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis van vegetarisme en veganisme in Nederland. Waar komt het concept van geen dieren eten vandaan? Hoe heeft vegetarisme zich ontwikkeld tot hoe het nu is? Verwoord in een prachtig boek – Dierloos. Met zeer interessante weetjes. Bijvoorbeeld: in 1924 in Amsterdam was er al een plantaardige rookworst ontwikkeld. Deze ging dan wel een jaar later weer uit de verkoop, dat dan wel. Voor een ieder die meer wilt leren hoe vegetarisme en veganisme is gegroeid in ons land tot wat het nu is.

Ook deelt veg tables elke maand een aantal kookboek tips, zie hierrr